Čiščenje filtra trdih delcev

Čiščenje filtra trdih delcev

Gospodarno čiščenje namesto drage zamenjave

LIQUI MOLY PREDSTAVLJA ČISTILO ZA FILTRE TRDIH DELCEV

Liqui Moly tržišču predstavlja čistilo filtrov trdih delcev, servisnim delavnicam pa ponuja odlično pomožno storitev. Servisnim delavnicam omogoča, da svojim strankam ponudijo ekonomično alternativo pred menjavo zamašenega filtra trdih delcev.

Filtri trdih delcev so sedaj nameščeni na skoraj vsa nova dizelska vozila. V filtru izločeni sajasti delci izgorijo med rednimi intervali. Optimalna regeneracija filtra trdih delcev zahteva določeno raven temperature izpušnih plinov. Pri uporabi vozil za krajše relacije, se ta raven temperature večkrat ne doseže. Posledica: Filter trdih delcev se zamaši, zmogljivost vozila se občutno poslabša. V skrajnem primeru lahko pride do odpovedi delovanja vozila, kar nas privede do tega, da moramo filter zamenjati. To se lahko zgodi že po 20.000 prevoženih kilometrih. Običajno življenjska doba filtra trdih delcev znatno presega 100.000 kilometrov. Poleg kilometrine, kakovost goriva prav tako igra pomembno vlogo: nižja kot je kakovost, hitreje se filter zamaši.

Čiščenje diltra trdih delcev brez demontaže

Nov filter lahko stane nekaj tisoč evrov, zaradi česar je ročno čiščenje zelo smiselno. Zato je LIQUI MOLY razvil svoje novo čistilo za filtre trdih delcev. Njegova uporaba ne zahteva demontaže filtra, tako pojasnjuje Reiner Schönfelder, aplikacijski inženir pri LIQUI MOLY-ju. Potrebno je le demontirati tipalo pritiska ali temperature na izpušnem sistemu. Nato skozi odprtino vstavimo sondo preko katere se čistilno sredstvo vbrizga neposredno v filter trdih delcev. Aktivne sestavine nato raztopijo zažrte saje. Naslednji korak zahteva, da vbrizgamo še tekočino za izpiranje. Ta tekočina razporedi nečistoče po celotnem filtru in s tem omogoči lažje izgorevanje. “Vključno z reakcijskim časom čistila, celoten postopek zahteva največ pol ure preden avto spustimo iz dvigala,” pojasnjuje Schönfelder.

Trdi delci se raztopijo in razporedijo med postopkom čiščenja, kasneje pa izgorijo med rednim postopkom regeneracije. Kasne je potrebno vozilo zapeljati na testno vožnjo in s tem omogočiti, da se cikel čiščenja filtra sproži. Če se postopek regeneracije ne sproži, moramo le tega sami sprožiti s pomočjo diagnostične naprave.

“Delavnice lahko na ta način pridobijo dodatno zaupanje od svojih strank, saj jim pomagajo, da se izognejo visokim stroškom” nadaljuje Schönfelder. “To poudarja usposobljenost delavnice in pomaga povečati zvestobo strank. ” Tipični kandidati za čiščenje filtrov trdih delcev so vozila, ki jih uporabljamo za krajše izlete, kot so taksiji ali “nedeljski vozniki”. “Na takšnih vozilih, priporočamo čiščenje filtra pri vseh večjih servisih”. Takšno preventivno vzdrževanje pomaga ohranjati filtre trdih delcev pred ponovno zamašitvijo.

LIQUI MOLY-jevo čistilo filtrov trdih delcev je profesionalna rešitev za profesionalce v nasprotju z “čistili”, ki so danes na voljo v obliki dodatkov za gorivo. ” Takšni izdelki lahko v najboljšem primeru zmanjšajo nastajanje saj in tako zakasnijo zamašitev filtra” dodaja Schönfelder. “Dejansko pa nimajo nobenega pravega učinka na čiščenje filtra trdih delcev”

vir: euroton.si